Curmalele sunt bogate în antioxidanți, o serie de substanțe care blochează radicalii liberi din organism, care pot deteriora celulele și pot duce la apariția cancerului.
Radicalii liberi sunt substanțe chimice reactive care apar în organism în urma proceselor naturale, dar nivelul acestora poate crește din cauza toxinelor din mediul înconjurător.
Studiul a arătat că aceste fructe conțin niveluri ridicate de polifenoli, un tip de antioxidant despre care se crede că ajută la scăderea incidenței cancerului și a mortalității provocate de această boală. De asemenea, curmalele conțin beta D-glucan, o substanță care a fost folosită în teste de laborator, pe animale, și care a încetinit dezvoltarea tumorilor canceroase.
Curmalele conțin și cantități mari de potasiu, util în menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, mangan, cupru și seleniu, benefice în întărirea sistemului imunitar.
Savanții cred că aceste fructe sunt benefice organismului datorită combinației de minerale, care ajută și la metabolizarea conținutului ridicat de zahăr, astfel încât să nu fie transformat în grăsime.
Principalul autor al cercetării, medicul Arshad H. Rahmani, de la Universitatea Qassim din Arabia Saudită, a declarat că studiul arată existența unor efecte benefice ale curmalelor în prevenirea cancerului, dar este nevoie de analize suplimentare pentru a înțelege exact de ce se întâmplă acest lucru.
„Sunt studii care au arătat capacitatea curmalelor de a preveni unele mutații celulare care duc la apariția cancerului. Substanțele din curmale au proprietăți antitumorale, dar mecanismul exact de acțiune al acestor fructe în prevenirea cancerului nu este cunoscut”, a spus Rahmani.